De overgang van 1 naar 2 kinderen

De overgang van 1 naar 2 kinderen

Ik ging vrij snel van één naar twee kinderen. In 19 maanden om precies te zijn. Toen ik zwanger was van de tweede kon ik mij er geen beeld van maken hoe het zou zijn om twee kinderen te hebben. Het leek me vooral erg druk en meerdere malen toen ik zwanger was vroeg ik mij af waaraan ik begonnen was. Maar de eerste maanden in de overgang van 1 naar 2 kinderen vielen mij verrassend genoeg erg mee. Dat had een paar belangrijke redenen.

 

Ik had meer ervaring

Ik wist bij de tweede baby veel beter hoe een baby ‘werkte’ en wist veel beter wat het inhield om voor een baby te zorgen. Met mijn eerste had ik echt geen flauw idee wat me overkwam. Ik had totaal geen ervaring met baby’s en wist niet wat het krijgen van een baby eigenlijk allemaal inhield. Toen de kraamverzorgster vertelde dat de baby ’s nachts elke 2 tot 3 uur gevoed moet worden was ik vrij verbaasd (en eigenlijk ook wel een beetje ontzet).

 

Mijn tweede baby was heel relaxter

Mijn tweede baby was veel relaxter dan mijn eerste. Mijn eerste baby huilde erg veel door darmkrampen en reflux. Mijn tweede baby had ook wel last van darmkrampen maar die waren vrij voorspelbaar tussen 18 en 20 uur ’s avonds aanwezig dus daar kon ik op inspelen en op dat tijdstip was mijn man thuis om voor onze oudste te zorgen.

 

Er was al structuur

Bij mijn tweede baby had ik al ervaring met het belang van structuur voor babies en kinderen. Ik geloof erg in rust en regelmaat. Dus op tijd slapen en zoveel mogelijk op dezelfde momenten. Voor mijn baby maakte ik gebruik van de schema’s uit het boek van de tevreden baby van Julie Benschop. Deze schema’s volgde ik niet 100% strak, want dan zijn ze wel heel erg rigide. Maar ik paste het wel op hoofdlijnen toe. Uitgangspunten hierbij zijn de baby zoveel mogelijk laten drinken overdag en in de nacht zo weinig mogelijk, voor slapen geldt het tegenovergestelde dus overdag niet te lang laten slapen. Verder is het gebruik van een vaste volgorde belangrijk. Wakker worden, schone luier, drinken, spelen en dan weer slapen. Op zoek naar boeken om te lezen tijdens de zwangerschap? Lees dan ons artikel.

 

Geen borstvoedingsdrama

Ik heb bij de tweede niet meer geprobeerd borstvoeding te geven maar ik ben meteen begonnen met flesvoeding. Bij mijn eerste baby waren de eerste weken zeer chaotisch dit kwam deels door onze totale onervarenheid maar ook doordat de borstvoeding niet lukte ondanks vele uren kolven wat uiteindelijk alleen resulteerde in een borstontsteking waardoor ik een week in het ziekenhuis kwam te liggen en de zorg voor onze baby in zijn geheel bij mijn man kwam te liggen. (hij belde zijn ouders voor hulp). Dus toen ik bij de tweede meteen flesvoeding ging geven gaf dat heel heel heel veel rust. Dit omdat de baby meteen goed kon drinken, ik niet hoefde te kolven en ik me daardoor geen koe voelde maar gewoon mens, mijn man kon ook voedingen geven dus ook in de nacht. Dit gaf mij de gelegenheid om 1 keer in de week een hele nacht te slapen wat er vervolgens weer voor zorgde dat ik veel minder vermoeid en daardoor veel leuker in het leven stond wat voor iedereen in mijn omgeving dan weer fijn was.  Dus meteen flesvoeding was voor ons een goede keuze. Ondanks de borstvoedingsmaffia (ja die bestaan!) die vonden dat ik het nog een keer moest proberen.  

 

Ik had meer zelfvertrouwen

Ik had meer lak aan wat andere vonden van mij als moeder. Ik was minder bang om het fout te doen. Daardoor kon ik ook vasthouden aan de keuze voor flesvoeding in plaats van borstvoeding. Ik wist dat dit voor ons de beste keuze was en liet mij niet beïnvloeden door de mening van andere mensen.

 

Conclusie overgang van 1 naar 2 kinderen

De eerste maanden vond ik dus erg meevallen. Ik vond het pas zwaarder worden toen de jongste rond de 9 maanden was en meer geen bewegen en veel in de gaten gehouden moest worden terwijl de oudste ook aandacht nodig had. Toen vond ik de overgang van 1 naar 2 kinderen een stuk zwaarder.  

 

Delen:

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ook leuk om te lezen

Kosten babyuitzet

Kosten babyuitzet

Voor een baby heb je veel spullen nodig. Sommige dingen heb je echt nodig, andere dingen maken je leven vooral makkelijker en andere dingen zijn

Lees meer »
babykamer uitzetlijst

Babyuitzet checklist

Op zoek naar een babyuitzet checklist? Bekijk dan hier onze voorbeeld babyuitzetlijsten per categorie. De categorieën zijn babykamer, verzorging, fles en/of borstvoeding, kleding, in huis

Lees meer »

Inspiratie voor de babykamer

Bos thema babykamer inrichting

Bos babykamer thema

Jouw baby slaapt heerlijk in dit prachtige groene bos thema voor de inrichting van de babykamer. Mooie groene tinten met natuurlijke materialen zoals een bamboe

Lees meer »
Dieren thema babykamer

Dieren babykamer thema

Dit leuke dieren thema voor de babykamer bestaat uit veel organische ronde vormen, dierenhoofden en natuurlijke materialen. In dit voorbeeld is het dieren thema uitgewerkt

Lees meer »