Leeftijdsverschil tussen kinderen; wat is het fijnst?

Leeftijdsverschil tussen kinderen

Mensen om mij heen vragen mij regelmatig of ik het fijn vind dat mijn eerste twee kinderen zo kort op elkaar kwamen, er zit 19 maanden tussen mijn eerste en tweede kind. Of dat ik het wat grotere leeftijdsverschil met de derde fijner vind. Er zit respectievelijk 3,5 jaar tussen nummer 2 en 3 en 5 jaar tussen nummer 1 en 3. Hieronder heb ik de voor- en nadelen van een klein en groot leeftijdsverschil op een rijtje gezet om te analyseren wat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is.

 

Voordelen van een klein leeftijdsverschil tussen kinderen

Je zit nog in de babyflow.

Toen mijn tweede kind geboren werd was mijn oudste net 19 maanden. De kleine baby fase lag me nog vers in het geheugen. Luiers verschonen deden we al regelmatig er kwamen er gewoon een paar bij. Naar de opvang gingen we ook al, net zoals naar het consultatiebureau. Het tweede kind ging met een paar aanpassingen in de structuur makkelijk mee in het geheel.

De kinderen kunnen al snel samen spelen

Omdat het verschil klein is konden ze vrij snel samen met dezelfde dingen spelen. Samen van Duplo een toren bouwen, op de trampoline, stoeien en knutselen. Het is goed aan elkaar gewaagd en papa en mama hoeven niet bij alles mee te spelen.

De kinderen vinden dezelfde dingen leuk/bevinden zich ongeveer in dezelfde ontwikkelfase.

Beetje in dezelfde categorie als de vorige. De kinderen bevinden zich in dezelfde ontwikkelfase dus mogen bijvoorbeeld in zelfde attracties in een pretpark, kunnen samen spelen, vinden dezelfde filmpjes leuk en vinden dezelfde uitjes leuk. Al hangt dat natuurlijk ook af van karakter en geslacht.

De structuur (schema) van de dag is goed op elkaar af te stemmen

In het begin sliepen beide kinderen nog overdag. En al vrij snel gingen ze op hetzelfde moment naar bed in de avond. Dit maakt het plannen van activiteiten een stuk makkelijker.

 

Nadelen van een klein leeftijdsverschil tussen kinderen

Ontzwangeren

Je lichaam is nog maar amper klaar met ontzwangeren of je bent alweer zwanger. Ik was tijdens mijn tweede zwangerschap ontzettend moe. Ik had het gevoel dat dit onder andere kwam doordat ik al zo snel weer zwanger was en ik mijn lichaam niet de kans had gegeven om bij te komen.

Minder slaap

Toen ik zwanger was van de tweede sliep de eerste nog niet door. Misschien was ik daarom ook wel zo moe.De oudste begrijpt nog niet waarom mama moe is of niet meer zoveel mag tillen.

Je kind is nog te jong om te begrijpen wat het betekend voor mama om zwanger te zijn. Het concept mama heeft een baby in haar buik is nog lastig te begrijpen of uit te leggen. In de wereld van je kind draait alles nog om hem/haar. Inleven in ander is een vaardigheid die nog niet ontwikkeld is. Dat geldt overigens ook voor sommige volwassenen maar dat terzijde.

De oudste is nog niet zo zelfstandig

De oudste is waarschijnlijk nog niet zindelijk, kan zichzelf nog niet aan of uitkleden, kan zich maar even zelf vermaken, kan in het begin van de zwangerschap nog niet zelf lopen, kan nog niet goed praten etc. Oftewel, je oudste heeft nog veel aandacht nodig en dat maakt even uitrusten een stuk moeilijker en maakt het moeilijker om je aandacht handig te verdelen over twee kinderen.

De kinderen vinden hetzelfde leuk maar hebben daardoor ook meer ruzie

Dit vond ik een groot nadeel bij mijn kinderen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het hun specifieke karakters zijn die hier bij bijdragen maar mijn kinderen zijn er heel goed in om elkaar in de weg te zitten. Waar de één mee speelt wil de andere ook meteen met ruzie als gevolg. Ook willen ze altijd op precies zelfde plek spelen en willen ze allebei iets als eerste, of ergens het grootste stuk van etc. Om gek van te worden.

 

Voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen

De oudste begrijpt dat mama zwanger is en maakt dit bewust mee.

Ik vind het heel leuk om met mijn oudste zoon te praten over mijn zwangerschap van mijn jongste. Mijn oudste was 4,5/5 jaar toen ik zwanger was van de derde. De vragen die hij stelt zijn geweldig: mama, hoe komt de baby in je buik? Mama, gaan jongens en meisjes ook op een verschillende manier uit je buik? Mama, hoe weet je hoe de baby heet? Etc.

De oudste is al zelfstandig(er) en gaat naar school

Zo fijn dat je niet meer alles hoeft te doen voor je kind als je zwanger bent en als de baby geboren is. Je kan makkelijker even je rust pakken. De kinderen uitbesteden aan andere zonder je daar schuldig over te voelen. Hierdoor ervaar ik mijn derde zwangerschap als veel minder zwaar dan mijn tweede.  Als je jongste geboren is gaat de oudste al naar school dit geeft je weer de mogelijkheden om meer één op één tijd te besteden met je baby.

 

Nadelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Kinderen bevinden zich in verschillende fases en vinden andere dingen leuk.

Het is moeilijker om activiteiten te bedenken die beide kinderen leuk vinden. Wordt de jongste nog helemaal blij van de kinderboerderij en de speeltuin, vindt de oudste dat stom en voor baby’s. Gevolg is dat je vaker opsplits met je partner.

 De kinderen hebben totaal verschillende schema’s.

Heeft de jongste nog slaapjes nodig en drinken op bepaalde tijden moet de oudste naar school, speelafspraken en zwemles. Dit is soms erg lastig te combineren met als gevolg dat je op de raarste plekken aan het voeden en verschonen bent. Flexibiliteit en aanpasvermogen is hierbij belangrijk.

Je gaat voor je gevoel terug in de tijd.

Heb je net alle slaapjes, flesjes, slapeloze nachten etc. achter de rug en wordt je weer wat meer flexibel en energieker ga je weer vier jaar (of meer) terug in de tijd en moet je weer wennen aan het rekening houden met het schema van een baby en het functioneren op weinig slaap.

 

Conclusie

Mijn inziens er is geen perfect leeftijdsverschil beide opties hebben voor- en nadelen op verschillende onderwerpen.  Maar als ik echt een keuze moet maken vind ik zelf een wat groter leeftijdsverschil van ongeveer 3 jaar fijner.

Delen:

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Inspiratie voor de babykamer

Dieren thema babykamer

Dieren babykamer thema

Dit leuke dieren thema voor de babykamer bestaat uit veel organische ronde vormen, dierenhoofden en natuurlijke materialen. In dit voorbeeld is het dieren thema uitgewerkt

Lees meer »
Bos thema babykamer inrichting

Bos babykamer thema

Jouw baby slaapt heerlijk in dit prachtige groene bos thema voor de inrichting van de babykamer. Mooie groene tinten met natuurlijke materialen zoals een bamboe

Lees meer »

Ook leuk om te lezen